Misjonærstillingen er fortsatt den mest vanlige sexstillingen. Men hvordan fikk stillingen det navnet? Jo, på grunn av en misforståelse.
Hvorfor heter det egentlig misjonærstillingen? Har det noe med misjonærer å gjøre? Og har egentlig folk hørt om sexlivets mest kjente, trygge stilling?
Vår reporter spurte det norske folk
Misjoner-enquet
.
Misjonærstillingens historie
Begrepet misjonærstilling ble brukt for første gang i 1948 av Alfred Kinsey, som skrev en historisk bok om seksuell oppførsel blant menn. I Kinseys bok refererte han til antropologen Malinowskis arbeider i Melanesia blant stammefolket Trobrianderne. Og det var her Kinsey gjorde den historiske feilen. Han blandet nemlig Trobriandernes tendens til å gjøre narr av den klassiske “ansikt til ansikt, mannen på topp”-stillinga, med “The missionary fashion” som var noe de kalte det når par holdt hender og stående lente seg mot hverandre (sannsynligvis etter å ha observert vestlige kysse på denne måten).
“Ansikt til ansikt, mannen på topp”-stillingen var forøvrig noe de hadde lært av vestlige handelsmenn og reisende, og hadde ingenting med misjonærer å gjøre.
Kinsey blandet altså disse to stillinga, som førte til at den klassiske sexstillingen fikk navnet misjonærstillingen. Ordet ble altså til ved en misforståelse.
I løpet av 60-tallet ble begrepet utbredt, og på 1970-tallet spredte ordet seg fra engelsk til andre språk. Selv om stillingen mange steder fortsatt har helt andre navn den dag i dag.
Hør lydversjonen her
Sex-historie Hvorfor heter det misjonerstillingen